Χαρτογράφηση σπηλαίου ''Πλούτος''στον Ελικώνα με το φορητό laser scanner

Χαρτογράφηση σπηλαίου «Πλούτος» στον Ελικώνα με το φορητό laser scanner GeoSLAM ZEB-REVO [pics] 
H τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Πλούτος» στον Ελικώνα, με την χρήση του φορητού Laser scanner ZEB-REVO της εταιρείας GeoSLAM
πραγματοποιήθηκε από τον Καμπόλη Ισίδωρο (Γεωλόγο – Σπηλαιολόγο), τον Θεοδοσιάδη Θωμά (Σπηλαιολόγο) και τον Ψαλτάκη Γιάννη (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό).


Δυσκολίες 

Χαμηλός ή ανύπαρκτος φωτισμός. 

Δύσκολη πρόσβαση με ανάγκη χρήσης σχοινιών. 

Παρουσία πολυεπίπεδων δαιδαλωδών χώρων. 

Παρουσία στενών και χαμηλών περασμάτων.

Σκανάροντας με το GeoSlam ZEB–REVO
Οι παραπάνω δυσκολίες καθιστούν αδύνατη τη χρήση παραδοσιακών τοπογραφικών οργάνων (γεωδαιτικός σταθμός, στατικό laser scanner) και για αυτό σχεδόν πάντα γίνεται χρήση της κλασικής σπηλαιολογικής τεχνικής χαρτο-γράφησης, η οποία χρησιμοποιεί πυξίδα, κλισίμετρο και αποστασιόμετρο. Η τεχνική αυτή έχει μειωμένη ακρίβεια στις μετρήσεις και δεν μπορεί να αποδώσει λεπτομέρειες της γεωμορφολογίας του σπηλαίου, ενώ παράλληλα είναι αρκετά χρονοβόρα.
Λύση


Για την αποτύπωση του σπηλαίου επιλέχθηκε να γίνει χρήση του φορητού Laser scanner ZEB-REVO της εταιρείας GeoSLAM. Η φορητότητα του ZEB-REVO, επιτρέπει τη χρήση του σε σπήλαια, όπου απαιτείται κατάβαση/ανάβαση με σχοινιά και διέλευση από στενά και χαμηλά περάσματα.

Πλαϊνή όψη του σπηλαίου
Φέρνοντας έτσι την επανάσταση στην σπηλαιολογία, καθώς θα μπορεί να γίνεται πλέον υψηλής ακρίβειας χαρτογράφηση από σύγχρονα όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Η ευκολία και η ταχύτητα στις μετρήσεις, καθιστούν το ZEB-REVO το ιδανικό εργαλείο για κάθε σπηλαιολόγο. Το cloud-to-cloud registration πραγματοποιήθηκε αυτόματα στο γραφείο από το λογισμικό της GeoSLAM, παράγοντας το τελικό 3D νέφος σημείων.





Σύγκριση κατόψεων των δύο μεθόδων


Συνολική έκταση 
Περίπου 1.030 τ.μ. 

Χρόνος σάρωσης 
Περίπου 1.5 ώρες 

Χρόνος registration 
Περίπου 1.5 ώρες 

Σημεία που μετρήθηκαν 
Περίπου 139 εκατομμύρια 




Σύγκριση 3D απεικόνησης των δύο μεθόδων

Σχετικά με τη GeoSLAM
Τα laser scanner της GeoSLAM σε αντίθεση με τα terrestrial laser scanner, δεν χρειάζεται να είναι ακίνητα κατά τη διάρκεια της σάρωσης, αλλά κρατώντας τα στο χέρι μπορούμε να περπατήσουμε μέσα στο χώρο και να μετρήσουμε ακόμα και τα πιο απόκρυφα σημεία.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία της GeoSLAM, χρησιμοποιεί τους αλγορίθμους Simultaneous Localisation & Mapping (SLAM) και έτσι επιτρέπει την αποτύπωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων χωρίς τη χρήση GPS. Το λογισμικό κάνει αυτόματα το cloud-to-cloud registration, χωρίς την ανάγκη χρήσης στόχων, και έτσι εκμηδενίζεται στην κυριολεξία η δουλειά γραφείου για την παραγωγή του συνολικού νέφους σημείων.
Η ακρίβεια που επιτυγχάνεται είναι της τάξης των 2 – 3 cm και η ταχύτητα σάρωσης είναι 43200 σημεία/δευτερόλεπτο. Το ZEB-REVO καλύπτει τις ανάγκες αποτύπωσης και χαρτογράφησης για πληθώρα διαφορετικών εφαρμογών εσωτερικών, εξωτερικών και υπόγειων χώρων.


Δημοσιεύτηκε από Πούλος Γεώργιος

Σχόλια